COVID-19 vaikuttaa etätöiden lisääntymiseen ja hiilipäästöjen vähenemiseen

9.04.2020 | Uutiset

COVID-19 vaikuttaa etätöiden lisääntymiseen ja hiilipäästöjen vähenemiseen

Ovatko kotimme suunniteltu etätöiden tekemiseen? COVID-19 ajoi toimistotyöt kotikonttoreihin, ainakin toistaiseksi. Entä kun talouselämää ja ihmisten liikkumista on rajoitettu, niin vähenevätkö hiilipäästöt? Kotikonttori – mikäli seinät sattuvat olemaan puuta – tekee hyvää ihmiselle, samalla kun puu toimii hiilinieluna.

 

Muuttunut työnteon paikkapuun terveysvaikutukset

 

Arkkitehdit ja muut rakennusalan ammattilaiset joutuvat pohtimaan sitä, onko etätyö tullut jäädäkseen? Onko asuinrakennusten suunnittelua tarve mukauttaa radikaalisti? Ja sen seurauksena, katoavatko tavanomaiset toimistorakennukset? Kenties revoluution sijaan tapahtuu evoluutio ja kotona työskentely muokkaa kodin tiloja asteittain. Kun jatkossa suunnittelemme asuinrakennuksia, voisiko hyvinvointi lisääntyä puuta lisäämällä?

 

Etätyöskentelyn arvellaan lisääntyvän

 

Mikäli etätyö lisääntyisi 25-30 % (kuten tuore trendiraportti ArchDailyssä*) viittaa), voisi hyvin suunniteltu kotiympäristö tukea toimintakykyä ja työssä suoriutumista. Puulla on havaittu olevan ihmisen terveyteen positiivisesti vaikuttavia ominaisuuksia **) – hyvä syy pohtia puuta rakennusmateriaaliksi.

 

Hiilipäästöt vähentyneet – puu sitoo hiiltä 

COVID-19 saattaa lyhyellä aikavälillä vaikuttaa hiilipäästöjen laskuun, ihmisten liikkumisen rajoittamisen ja maailmantalouden epävarman tilanteen vuoksi. Historiassa on hiilipäästöissä aikaisemminkin koettu vastaavaa, kun edellisen talouskriisin (2008) myötä päästöt laskivat, mutta pian sen jälkeen arvot kipusivat takaisin ***). Hiilipäästöihin pystytään vaikuttamaan pidempiaikaisesti siirtymällä puun käyttöön enenevissä määrin. Puu sitoo hiiltä ja se on uusiutuva ja täysin kierrätettävissä oleva materiaali.

Nykytilanteessa tuntuu lievästi epäkohteliaalta keskittyä puuhun, kun käsillä on merkittävä ihmisen terveyttä uhkaava tilanne. Tärkeintä meille kaikille on nyt pystyä ylläpitämään elämää.

 

Pidetään huolta ja pysytään kotona,

Aalto Haitek team

*) Pola Mora. ”Trends Report: How Architects are working from Home” 31 Mar 2020. ArchDaily. Accessed 3 Apr 2020. <https://www.archdaily.com/936691/trends-report-how-architects-are-working-from-home/> ISSN 0719-8884
**) https://woodforgood.com/news-and-views/2014/05/15/wood-construction-reduces-stress-and-offers-a-healthy-living-environment/
***) https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006462847.html

AALTO HAITEK on kestävän kehityksen edelläkävijä, joka suunnittelee, kehittää ja tuottaa innovatiivisia sekä terveellisiä tuotteita puurakennusalan tarpeisiin. Toiminnassamme patentoidut teknologiamme yhdistyvät kuuden sukupolven mittaiseen kokemukseen. Olemme osa Suomen kasvavaa bio- ja kiertotaloutta.

Tilaa uutiskirjeemme

Olen lukenut tietosuojalauksekkeen ja