Maailman ensimmäinen liimaton ja lisäaineeton aaltopuurakennus otettiin käyttöön

30.01.2020 | Uutiset

Aalto Haitekin kehittämä aaltopuu mahdollistaa rakentamisen turvallisella, helposti hallittavalla,luonnonmukaisella rakennusmateriaalilla, jossa ei käytetä kemikaaleja, nauloja tai liimoja. Aito luonnonmateriaali ja myrkyttömyys olivat nyt avatun Toholammin Sateenkaaren päiväkodin rakentamisen tärkeä lähtökohta. Puumateriaalilla rakentamisella on tutkitusti positiivinen vaikutus huoneilman laatuun. Tutkimukset oppimisympäristöissä viittaavat myös puurakentamisen muihin hyötyihin, kuten stressiä alentavaan vaikutukseen.

”Liimattomien ja lisäaineettomien aaltopuurakenteiden etuja ovat terve sisäilma, puun muut terveysvaikutukset sekä kilpailukykyinen hinta. Puurakennus sitoo hiiltä pitkäksi aikaa ja on materiaalina täysin kierrätettävä”, toteaa Aalto Haitekin toimitusjohtaja Tiina Kapela.

Toholammin Sateenkaaren päiväkoti on ottanut Aalto Haitekin valmistaman paviljonkimaisen puurakennuksen käyttöön vuodenvaihteessa. Sateenkaaren ulkopäiväkotiryhmän tarpeisiin suunnitellun Kanervalan virallisia avajaisia vietetään 31.1.2020.

”Upeaa, että ensimmäinen aaltopuustamme valmistunut rakennus oli juuri lasten päiväkoti. Aaltopuuteknologiamme on herättänyt suurta kansainvälistä kiinnostusta esimerkiksi Japanissa.”

Aalto Haitek toimitti Kanervalan seinät, lattiat ja tukirakenteet. Rakennuksen sisärappuset, katto ja ulkoterassi tulivat toiselta toimittajalta.

”Pyöreitä muotoja hyödyntävä Kanervala on suunniteltu yhteistyössä Make A Place – arkkitehtitoimiston kanssa. Kanervala on hyvä esimerkki siitä, miten aaltopuurakenteet mahdollistavat kaarevat muodot, innovatiivisen suunnittelun ja soveltuu julkiseen rakentamiseen”, Kapela kertoo.

 

Aaltopuurakennus tukee Toholammin ulkopäiväkotiryhmän toimintaa ja varhaiskasvatuksen arvoja

”Lapset odottivat uutta rakennusta kovasti ja olivat innoissaan, kun pääsivät sitä käyttämään. Kanervala on ihanan valoisa tila ja sopii hyvin varhaiskasvatussuunnitelman mukaiseen toimintaamme, jossa luonto on keskiössä”, sanoo ulkopäiväkotiryhmän opettaja Maria Leppänen.

Sateenkaaren päiväkoti haki Opetushallitukselta rahoitusta Kanervalan rakentamiseen osana Innovatiivisten oppimisympäristöjen edistäminen varhaiskasvatuksessa -hanketta vuonna 2018.

”Päiväkodin erittäin innovatiivinen ja kehittämishakuinen henkilökunta ideoi uudenlaista lähiluonnossa toimimisen pedagogista mallia, jonka perusajatukseen kuuluvat luonnon ihmettelyn kautta oppiminen, luonnon kanssa sovussa eläminen sekä sosiaaliset ja tunnetaidot”, kertoo Toholammin kunnan sivistysjohtaja Eeva Päiviö.

”Kanervala tuo hankkeeseen uutta lisäarvoa, koska tila istuu meidän toiminnan ideologiaan niin mainiosti. Siinä on fyysinen yhteensopivuus, myrkyttömyys ja aito luonnonmateriaali. Näen siinä myös paljon henkistä yhteensopivuutta – puussa asuu hyvä henki, metsän henki. Aina kun Kanervalan ohi kulkee, niin tulee tietynlainen ylpeys. Se on hauskan näköinen rakennus ja herättää varmasti fyysisellä olemuksellaan paljon mielenkiintoa.”

Tykätty tukikohta ekososiaaliselle sivistykselle

Varhaiskasvatuksen johtaja Terhi Elamaa on tyytyväinen, että Opetushallitus hyväksyi muutoksen hankesuunnitelmaan, johon alun perin kaavailtu laavu vaihtui Aalto Haitekin monitoiminnalliseen puurakennukseen.

”Lapset ja työntekijät ovat tykänneet Kanervalasta. Päivähoidon näkökulmasta se mahdollistaa, että ulkopäiväkotiryhmä pystyy toimimaan omana yksikkönään. Myös rakennuksen ekologisuus on meille tärkeä juttu.”

 

Aalto Haitek on kestävän kehityksen edelläkävijä, joka suunnittelee, kehittää ja tuottaa innovatiivisia, lisäaineettomia sekä terveellisiä tuotteita puurakennusalan tarpeisiin. Toiminnassamme patentoidut teknologiamme yhdistyvät kuuden sukupolven mittaiseen kokemukseen. Olemme osa Suomen kasvavaa bio- ja kiertotaloutta. www.aaltohaitek.fi

Aaltopuu/WLT® (Wave Layered Timber®) on Aalto Haitekin kehittämä lisäaineeton ja liimaton
massiivipuurakenne. WLT® tarjoaa ekologisen, kestävän, taloudellisen ja esteettisen vaihtoehdon
vaativiinkin rakenteisiin ja kohteisiin. WLT® on skaalattavissa ja sen käyttökohteita ovat rakennusten
lisäksi esimerkiksi sillat. WLT®:n nerokas aaltoprofiilin ja kuivaamiskäsittelyn yhdistelmä luo
elementeille yhtenäisen, halkeilemattoman ja jäntevän rakenteen.

Päiväkoti Sateenkaari Toholammilla on perustanut Keski-Pohjanmaan ensimmäisen ulkopäiväkoti
ryhmän syksyllä 2019. Ryhmässä on 8 lasta, joiden kanssa varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa
toteutetaan ulkona lähiympäristössä toimien. Kestävä kehitys on toiminnassa keskeisenä teemana.
Ulkopäiväkodin toiminnasta valmistuu keväällä yksi opinnäytetyö. www.toholampi.fi

Kanervala on kunnan tilaama ja rakentama noin 70m2 tila. Seinät, lattia sekä tukipilarit on
rakennettu Aalto Haitekin massiivipuu rakennuselementillä.

Lisätietoa puurakentamisen terveysvaikutuksista sisäkäytössä:
http://www.metla.fi/julkaisut/workingpapers/2014/mwp320.pdf

AALTO HAITEK on kestävän kehityksen edelläkävijä, joka suunnittelee, kehittää ja tuottaa innovatiivisia sekä terveellisiä tuotteita puurakennusalan tarpeisiin. Toiminnassamme patentoidut teknologiamme yhdistyvät kuuden sukupolven mittaiseen kokemukseen. Olemme osa Suomen kasvavaa bio- ja kiertotaloutta.

Tilaa uutiskirjeemme

Olen lukenut tietosuojalauksekkeen ja